27-03-2019

VanDrie Group in gesprek met: Hans Hoogeveen

Hans Hoogeveen - Ambassadeur, Permanent vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij de VN-organisaties in Rome (FAO, WFP en IFAD) – gaf een interview in ons rapport over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.


WELKE MOGELIJKE SAMENWERKINGEN ZIET U TUSSEN INTERNATIONALE OVERHEDEN EN HET BEDRIJFSLEVEN?

“Als we de Sustainable Development Goals in 2030 willen behalen, en de wereldwijde voedselvraagstukken willen aanpakken, moeten we veel sterker met het bedrijfsleven gaan samenwerken. Nationale en internationale overheden kunnen een stip op de horizon zetten, maar uiteindelijk heeft het bedrijfsleven de kennis en kunde in huis. Er moet gekeken worden naar hoe we ontwikkelingslanden kunnen assisteren in het opzetten van een goede productieketen.

Het is belangrijker dan ooit om te investeren in de agrarische ontwikkeling in Afrika en delen van Azië. Vorig jaar werd bekend dat er 40 miljoen mensen meer in armoede leven sinds 2015. De Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie (FAO) heeft aangegeven dat 2 procent van die 40 miljoen mensen gaat migreren, tenzij we intensief investeren in die agrarische ontwikkeling. We moeten daar de voedselsystemen verder van de grond krijgen; het is onmogelijk en veel te kostbaar om vanuit Europa producten aan te leveren.”

ALS U KIJKT NAAR ECOLOGISCHE, SOCIALE EN ECONOMISCHE IMPACT: WAAR KAN DE VANDRIE GROUP WAT U BETREFT EEN VERSCHIL MAKEN?

“Nederland is door schade en schande wijs geworden en heeft als geen ander kennis op het gebied van een milieu- en klimaatvriendelijke productie. Waar in veel ontwikkelingslanden bomen worden gekapt om dieren te laten grazen, hebben wij techniek ontwikkeld waardoor we op dezelfde grond de productie op een milieuvriendelijke manier kunnen verhogen, met een hoger rendement. Dat is waar bedrijven als de VanDrie Group – maar ook kennisinstellingen als Wageningen University & Research – een meerwaarde kunnen hebben. Door hun kennis in Afrika in te zetten, is er minder landbouwgrond nodig en kunnen de bossen beter beheerd worden.

Het maatschappelijke aspect gaat echter verder dan alleen de landbouwproductie; het gaat om de hele keten. Nederland heeft een enorme antibioticareductie kunnen realiseren. De overheid, maar ook het bedrijfsleven heeft vergaande maatregelen genomen om dat te realiseren. Als je deze aanpak ook in het buitenland wilt inzetten, heb je een ketenregisseur als de VanDrie Group nodig. Omdat ze niet alleen naar de productie kijkt, is de VanDrie Group vooraanstaand en kan ze een leidende rol hebben in dat soort landen. Op het moment dat daar een goede productie is, en een betere markttoegang ontstaat, zal de hele value chain enorm veel banen opleveren in die landen. Dat gaat uiteindelijk ook de migratie weer tegen.” 

Het hele interview lees je hier.   • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding