25-04-2021

VanDrie Group geeft update over Covid-19 situatie

Covid-19 blijft Nederland in zijn greep houden. Dat merken we niet alleen in het land al meer dan een jaar. Ook onze eigen bedrijven anticiperen al meer dan een jaar actief en stringent op de situatie. Dat ging goed. Tot dat afgelopen week bij kalfsvleesverwerker ESA in Apeldoorn de situatie veranderde. Dat is een inbreuk op de verantwoordelijkheid die we voelen om een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen voor onze medewerkers en derden die actief zijn binnen onze bedrijven.


Wat is er gebeurd?
Donderdag 22 april ’21 zijn de slachtactiviteiten van ESA stilgelegd nadat een toename is vastgesteld van positief geteste medewerkers, voornamelijk op de afdeling uitbeen en special products. Hierop is de gehele populatie getest. Uit de 328 geteste medewerkers zijn 296 medewerkers negatief en 32 medewerkers positief getest. 9,7 Procent van de medewerkers bleek dus een besmetting met zich mee te dragen.

Het is ons beleid dat medewerkers met klachten absoluut thuis moeten blijven en zich dienen te testen. Ook dienen medewerkers in quarantaine te gaan indien huis- en/of reisgenoten positief blijken te zijn. In de pers doen diverse suggesties de ronde. Dat medewerkers met klachten gedwongen zouden zijn te gaan werken of dat medewerkers nadat zij positief waren getest weer het productieproces in zouden zijn gegaan. Dergelijke suggestie wijzen wij pertinent van de hand. Wel is het zo dat enkele medewerkers na het testen naar hun kledingkastjes zijn gegaan om persoonlijke bezittingen op te halen om daarna direct te vertrekken. Dit had niet gemogen maar is door alle hectiek tot onze spijt toch gebeurd.

In de afgelopen dagen is intensief contact geweest met diverse autoriteiten zoals de GGD, NVWA, Inspectie SZW en de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland. ESA heeft daarin de genomen maatregelen ter bevordering van een veilige en gezonde werkomgeving gedeeld. Het besluit of ESA weer volledig kan opstarten, ligt in de handen van die organisaties. Op dit moment is daar nog geen duidelijkheid over. ESA zal derhalve maandag en dinsdag geen productieactiviteiten uitvoeren.  

Welke impact heeft het verder?
Naast ESA hebben we ook twee andere vleesverwerkende bedrijven in de gemeente Apeldoorn, namelijk Ekro en Ameco. Ondanks dat deze twee bedrijven volgens onze monitoring de situatie onder controle hebben en ook laag op de zogenaamde incidentieladder staan die autoriteiten hanteren, staan ze nu wel degelijk op de radar van diezelfde autoriteiten. In afgelopen dagen hebben we diverse maatregelen genomen zoals het preventief testen van medewerkers.
 

Om alle voorzichtigheid te betrachten hebben wij besloten om de slachtactiviteiten voor Ekro en Ameco op maandag 26 april a.s. te annuleren. Andere activiteiten, zoals bewerking en expeditie, gaan maandag wél door. Hierover is afstemming geweest met de GGD en de Veiligheidsregio. Op dinsdag staan vanwege Koningsdag slechts enkele activiteiten bij Ekro en Ameco gepland. Woensdag 28 april a.s. vindt een zogenaamde schouw plaats. Inspecteurs van de NVWA, de Inspectie SZW en de GGD gaan dan bij de drie bedrijven ter plaatse om te beoordelen op de getroffen maatregelen effectief zijn. Later die dag vindt een horizontaal overleg plaats van de verschillende overheidsinstanties. De VanDrie Group hoopt spoedig op nadere besluitvorming van de instanties. 

Sinds donderdagochtend 29 april zijn de reguliere werkzaamheden bij Ekro, ESA en Ameco hervat.  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding